Eerste zeilwedstrijd 2023 met uitleg over het wedstrijdvaren

Geplaatst op 13-06-2023  -  Categorie: Verslagen  -  Auteur: Marc en Arno Bosch

Dit jaar ben ik lid geworden van WSV Noordschans en dus was deze wedstrijd een mooie gelegenheid om de vereniging en een aantal mensen te leren kennen. Na wat twijfel van of ik wel zou meedoen i.v.m. geen direct beschikbare bemanning en nog niet zoveel ervaring met mijn nieuwe boot toch besloten om in te schrijven.Ik heb mijn zoon bereid gevonden als bemanning (op zijn verjaardag) om mee te varen.10 Juni was het zover, de eerste zeilwedstrijd van het seizoen 2023. Om half elf werden we ontvangen met een kop koffie en konden we inschrijven daarna was het palaver (uitleg over de te zeilen route en de aanvullende vaarregels oa. niet door de beroepsvaartgeul varen  en bij het ronden van de ondiepten de ondieptebetonning aanhouden. 

instructieDaarna gaf Rutger Jan Pessers een mooie presentatie over de aspecten die komen kijken bij een zeilwedstrijd varen, waarin hij aangaf eigenlijk de hele dag nodig te hebben, maar hij heeft een aantal belangrijke punten aangekaart. Zaken die ook voor de niet wedstrijdzeiler zeker ook van pas kunnen zijn. Voor diegene die er niet bij konden zijn een paar belangrijke punten,:

  • Juiste voorbereiding (begint in het winterseizoen), glad onderwaterschip, tuigage in orde.
  • Rolverdeling aan boord.
  • Gebruik van de Tell Tales in voorzeil en grootzeil
  • Omgaan met “vuile” wind tov. andere boten
  • Weer en wind voorspelling
  • Verkennen van de te varen route (zeker als je vooraan vaart)
  • Start procedure, hoe kan je het beste starten over BB, SB?
  • Op tijd het water op, zodat je de start niet mist.

Ik ben ongetwijfeld zaken  vergeten maar misschien kan de presentatie wel op onze website gezet worden.

Na deze mooie presentatie zijn we met 10 boten (en natuurlijk het startschip) het water op gegaan onder een strak blauwe lucht en wind pal Oost 3/4 BF, hoe mooi zeilweer wil je hebben.

De start om 13.00h verliep zonder grote problemen, wij hadden onze timer niet helemaal goed staan en miste het 1 minuten sein. Dus geen perfecte start.

w-1-totaal

De Pike met Rutger Jan lag al gauw voorop, en met zijn roze spinnaker was deze goed te volgen voor de te varen route, wat een snelheid. Wij zaten op de eerste rakken een beetje te “stoeien” met de Cecelinn (Vindo 50) en de Pinta (Dehler 37) die voor ons te hard ging waardoor wij in zijn vuile wind kwamen. Daarna was het heerlijk varen met weinig windschiftingen, langs en rond de verschillende ondieptes.

w-2-2023

Het was gezellig druk op het water met veel visbootjes die bezig waren met het WK roofvissen.Met mijn zoon “de Tacticus” (tevens fokkemaat) maakten we steeds de goede slagen en hadden de juiste zeilvoering staan en hadden het idee dat we goed gezeild hadden.

w-1-pike-2023

Tijdens de prijsuitreiking bleek dat de First Passion (Beneteau First van Rudolf) tijdens de wedstrijd een stuk beroepsvaargeul had gepakt, dit leidde helaas tot een diskwalificatie,  wat jammer want zij hadden de snelste tijd  na correctie. Ze pakten dit sportief op, zij ontvingen dan ook de troostprijs.De Amigo (Verl27) van Maarten was de lantaarndrager, maar hij zeilde dan ook alleen en in één van de kleinste boten, toch knap.

Blijkbaar hadden wij met onze Winner 8 een gunstige rating en kwamen na correctie uit op een eerste plaats waar we natuurlijk toch wel trots op waren.

Na de prijsuitreiking en een hapje en drankje konden we terugkijken op een geslaagde eerste wedstrijddag en kijken uit naar de volgende midzomer wedstrijd op zaterdag 1 juli.

 

Marc en Arno Bosch

Piccolo (Winner 8)


SPONSORS

insails
daveco-accu
rexwinkel
noordschans-01
logo-header-vdm
overstag-01
scs
kluswdesktop-logo
yachtingwillemstad-02