Korte zeiltocht Menheerse werf, 7 september 2024

Geplaatst op 17-09-2024  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Loet Pessers

Op zaterdag 7 september was het dan zover: de korte zeiltocht naar Middelharnis met een bezoek aan de Menheerse werf en daarna een zeiltocht op authentieke schepen. Het beloofde een mooie dag te worden, zonnig en een windje tussen de 2 en 3 bft. Er was geen palaver en men ging dus op eigen gelegenheid naar Middelharnis. Een groep van 6 boten gingen die kant uit, 2 stellen zouden later aansluiten. Zij kwamen met de auto. Vanaf 12 uur had de havenmeester de steiger vrijgehouden voor onze aankomst. Bij aankomst in Middelharnis bleek het inderdaad al erg druk. Even na 12 was er bijna geen plek meer te krijgen, dus goed dat de organisatie wat had weten te reserveren. Om half 3 gingen we te voet naar de Menheerse werf, slechts 5 minuten lopen van onze steiger. We konden wat rondlopen en van dichtbij de restauratie van de beugelsloep MD10 bekijken. Het schip ligt er al vele jaren, menigeen zal het wel hebben gezien bij een bezoek aan Middelharnis. Met vrijwilligers wordt dit langzaamaan gerestaureerd, al moet de eerlijkheid zeggen dat er sinds corona niet veel meer aan is gedaan. Rond 3 uur scheepte we in in 2 boten: een originele zalmschouw (welke gebruikt is op het Haringvliet om zalm te vangen) en de Eben Haezer, een authentiek skûtsje.

0a87c9a7-987c-449a-831e-fb9496be1821

De schipper vertelde trots over zijn boot, nu reeds 25 jaar in bezit van zijn familie. Het skûtsje voer verrassend snel, ruim 5 knopen bij een windje 3. Het overstag gaan was elke keer weer een hilarisch moment aangezien de gehele bemanning plat moest liggen op het dek vanwege de overkomende giek. Maar het ging allemaal goed met veel gelach.

59e93175-3cec-425f-9703-8068dbaf28ff

Na wat keren overstag te zijn gegaan, waren we aangekomen op het vogeleiland Bliek. Vermoedelijk hadden we het iets te gezellig gemaakt, want behalve 1 aalscholver was er niet veel meer te zien. De overige vogels waren letterlijk gevlogen!

Vanuit de zalmschouw konden we mooie foto’s maken van de Eben Haezer. We wisselden daarom regelmatig van bemanning. Zeilen op de zalmschouw was helaas niet mogelijk, we moesten varen met een buitenboordmotor met een zeer eigenzinnig karakter

4ff63061-31db-492b-96e1-0e407be93a4e

Gelukkig dat we goed waren geïnstrueerd door de eigenaar over hoe de motor de juiste aandacht te geven.

Na bezoek aan het eiland Bliek togen we weer naar de Menheerse werf alwaar een lekkere barbecue klaar stond om onze inmiddels hongerige magen te voorzien van de benodigde brandstof. Ook de dorstige mens werd niet vergeten en met dit alles werd het een zeer geslaagde avond.

9ecf1981-9cf6-4bf5-87c9-2ddaca57ebf3

De dag erna vertrok iedereen weer op eigen gelegenheid naar de juiste thuishaven. Terugkijkend was het een zeer geslaagd en leuk evenement, dank van alle deelnemers aan de commissie die dit mogelijk heeft gemaakt!

 


SPONSORS

insails
daveco-accu
rexwinkel
noordschans-01
logo-header-vdm
overstag-01
kluswdesktop-logo
yachtingwillemstad-02