Verslag bezoek verkeerpost Dordrecht

Geplaatst op 31-03-2023  -  Categorie: Verslagen  -  Auteur: Hubert Rongen

Verslag bezoek verkeerpost Dordrecht

Op een regenachtige vrijdagmiddag werden we door een vriendelijke medewerker van de verkeerspost onthaald. Onze gastheer was verkeersleider Rolph. Het groepje van twintig clubleden kreeg veel informatie. Lekker interactief.

verkpost-1

Duidelijk werd dat op de drukste vaarwegen van Nederland, niet alleen de scheepsbewegingen in goede banen geleid moeten worden, maar ook andere zaken zoals beheersing calamiteiten en toezicht op het milieu op hun bordje liggen. Het behoeft geen betoog dat voor het bevaren van deze vaarwegen, waaronder de Noord, de Dordtse Kil en de Oude Maas, enige verdieping in de wet- en regelgeving is aan te raden.Uit de getoonde video’s van gevaarlijke situaties, merk je dat het spelevaren ook wel een serieuze aangelegenheid kan zijn. Ik zal in ieder geval wat vaker achter mij kijken. Zo’n binnenvaarder is zo bij je.  Uniek is de aanwezigheid van bovenmaatse zeevaart zo ver landinwaarts. Zoals bekend varen er regelmatig zeeschepen het Hollandsch Diep op met als bestemming Moerdijk. Op de verkeerspost en op enkele andere plekken aan de vaarwegen, zijn niet alleen mooie radarposten opgesteld, maar ook camera’s. Deze camera’s zijn op afstand te bedienen kunnen vreselijk ver inzoomen. Big brother is watching you. Gelukkig nu voor je eigen veiligheid.

verkpost-2

Na de lezing waar veel ruimte was voor eigen inbreng, konden we een kijkje nemen in de verkeersgeleidingsruimte. Grote beeldschermen gaven een mooi overzicht van positie, koers en snelheid van de beroepsvaart. Op het marifoonkanaal de gebruikelijke korte boodschappen over en weer.

verkpost-3

verkpost-4

Al met al een leerzame middag. Rolph maakte ons erop attent dat hij een twitter account heeft onder de twitternaam: @VLW_Rolph. Leuke berichten over zijn werk en actuele zaken in het begeleidingsgebied.

Dank aan de organisatoren en wat mij betreft voor herhaling vatbaar.

Hubert Rongen

 


SPONSORS

insails
daveco-accu
rexwinkel
noordschans-01
logo-header-vdm
overstag-01
scs
kluswdesktop-logo
yachtingwillemstad-02