Verslag Snertrace 2024

Geplaatst op 12-10-2024  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Rutger-Jan en Annelies Pessers

28 september 2024 stond in teken van de snertrace. De bekende afsluiter van de serie zeilwedstrijden van wsv Noordschans. Op de donderdag, vooraf aan de wedstrijden, werd Nederland geteisterd door storm Aitor. Spannend of de voorspelling correct is, ze kunnen er zo maar 2 dagen naast zitten. Op vrijdagavond zijn we na de gezellige fotowedstrijd/havenavond aan boord gegaan. In de nacht harde regen op het dek met soms veel wind tijdens de buien. Als dat maar goed komt? In de ochtend wisselde regen en zon elkaar af. Het palaver vond plaats in de loods van jachthaven Noordschans. Prima plaats voor zoiets en geweldig dat dit kan. Toch missen we wel ons vertrouwde clubhuis.

snr24-01

De vorige edities van de Snertrace waren wedstrijden waarbij iedereen startte op een eigen starttijd. Bij mij is dit bekend als een inhaalwedstrijd. Dit leverde een heerlijke spraakverwarring op. Bij de discussie of je bij een inhaalwedstrijd beter een finishtijd kan toepassen ipv een finishlijn gaf wedstrijdleider Johan een reactie waar ik geen touw aan vast kon knopen. Nadat we de banenkaart hadden gekregen en duidelijk werd dat we weer gezamenlijk gingen starten, viel het muntje: het was niet zo dat dit een reservedatum was waarop een wedstrijd moest worden ingehaald. Die andere betekenis van inhaalwedstrijd.  Snel Nel ingefluisterd dat ze naast startschip ook nog gewoon finishschip moest zijn en dus moest blijven liggen tot het einde en dat de hele discussie overbodig was.

snr24-03

We kregen een mooie baan gepresenteerd en er was weer een mooi deelnemers aantal. De buien trokken weg en er kwam een heldere blauwe lucht voor in de plaats. Fris maar geen wind. Op weg naar de startlijn maar op de motor. Ondanks de windstilte gingen we ervan uit dat de wind wel zou komen en maakte we de boot hiervoor klaar. Net voor de start begonnen de windturbines bij de brug te draaien en trokken de rimpels over het water onze kant op. Precies zoals verwacht. Als zeiler zijn we allemaal een beetje Jan Pelleboer

snr24-02

Kort startlijntje (tegenwoordig doen er zelfs 50 voeters mee) waarbij de noordkant het gunstige was. Bij de start had Aldwin dit goed in de gaten en draaide vakkundig zijn Wavey bij het startschot om de boei. Een droomstart en we zagen hem glunderen. De eerste boei was net niet bezeild en was hoogte belangrijk. Dit gaat met onze nieuwe zeilen gelukkig erg goed en ronden we als eerste met een mooie voorsprong. De wind trok inmiddels steeds verder aan en heel het veld heeft hard gewerkt om de goed geplande baan af te leggen. Verschillende kruisrakken en voor-de-windse rakken zaten in de baan en we hebben ons geen moment hoeven te vervelen.

Annelies maakte bij te tegemoet komen veel foto's van de anderen. Ook werden we zelf op de foto gezet. Erg leuk om plaatjes van je eigen schip te krijgen. En er varen mooie schepen mee: bijvoorbeeld de sportieve Banner30 van Niels Backx, de klassieke Verl25 van Maarten of de elegante Caprice van Jan Rierdijk om er maar een paar te noemen. De Treubleu van Walther is ingewisseld voor een Halberg 29. De eerste keer dat we dit schip aan de wedstrijd zagen verschijnen. Walter was goed voorbereid door 3 ware hotshots uit de haven aan boord uit te nodigen. Ook nieuw was Johan met zijn Oceanis 50. Prachtig imposant schip. Ondanks de elektrische lieren valt het niet mee om zo'n schip door het vlagerige weer te loodsen.

De Pinta bleef wat achter. Hubert is na zijn Zweeds FF95 avontuur een licht renpaardje gewend. Of miste hij Margaret, die moest werken, aan boord?

snr24-04

De trimaran van Rudolf achtervolgde ons al een tijdje. Bij het palaver voorspelde hij al dat korte kruisrakken niet gunstig waren voor hem. Hij gaat hard, maar gaat minder hoog en verliest tijd bij de overstag. Op het lange rak vanaf de brug naar de tweede plaat kwam hij ons uiteindelijk als een libelle voorbij gevlogen. Respect zo alleen!Kruisend naar de finish probeerde we hem nog te pakken, maar hij was te ver voor ons.

snr24-05

Buienradar gaf aan dat er een dikke bui op komst was. De wind was behoorlijk aangetrokken en met ruim 9 knopen vlogen we terug naar de haven. In de haven snel al het spul opbergen zodat het niet nat zou regen. Toen de bui kwam, kwam er ook geweldige veel wind mee. Bezorgd keken we over het Hollansdiep, maar zagen geen deelnemers in de problemen.  Henk Owerkerk besloot zijn Loes (Sun2000) voortijdig naar de haven te varen. Goed zeemansschap noemen ze dat!

De prijsuitreiking vond weer plaats in de loods. Gezellig kwamen de grote verhalen langs en werden de foto's en video's uitgewisseld.

Walther van d'Wally kon naar voren voor de derde prijs. Trots glunderde hij onder zijn witte pet. Nummer 2 was Klaas van de Hakuma Matata een Dehler 36JV. Ook zij hadden hard gevaren.

Wij werden eerste en namen ook de wisselbeker in ontvangst. Erg blij dat ons schip die we 2 jaar geleden kochten het zo goed doet.

Als we de berekende tijden zien, zit iedereen dicht bij elkaar. De nummers 2 tot en met 4 zitten berekend slechts 1 minuut van elkaar af. Spannende strijd dus waarbij men aan elkaar is gewaagd.

Grote dank gaat weer uit naar de mensen die dit mogelijk hebben gemaakt: Dingeman en Nel als start en finishschip. Johan als wedstrijdleider. Mooi dat we zo'n actieve club hebben.

1. Pike, Dynamic 4000, Rutger Jan / Annelies

2. Hakuna Matata, Dehler 36 JV, Klaas

3. d'Wally, Halberg29, Walther

4. Wavey, Hanze315, Aldwin / Ingrid

5. Elisabeth, Gert-Jan

6. Yippie Yo, Corsair F31rCC, Rudolf

7. Caprice, Winner 9.50, Jan

8. Benevolant, Oceanis50, Johan

9. Kirsa, Bannering 30, Niels

10. Pinta, Dehler 37 cws, Hubert

DNF: Salud2 van Ans, Loes van Henk en Amigo van Maarten

Rutger Jan Pessers Pike


SPONSORS

insails
daveco-accu
rexwinkel
noordschans-01
logo-header-vdm
overstag-01
kluswdesktop-logo
yachtingwillemstad-02