Verslag zeilwedstrijd 1

Geplaatst op 13-06-2024  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Maarten van den Berg

Competitief spelen op het Hollands Diep op 8 juni 2024

Ons vaarwater buiten de jachthaven is veelal het begin van een tocht naar Zeeland, de Noordzee of richting / langs Dordrecht, maar je kunt er ook heerlijk competitief spelen met elkaar, aan de noordzijde buiten de vaargeul rond de ondieptes tot aan de Haringvlietbrug en weer terug. Dat noemen we dan een zeilwedstrijd en dan gaat het er ook meteen heel officieel aan toe met de mogelijkheid om gediskwalificeerd te worden, bv te vroeg over de startlijn gaan of de vaargeul meepakken om stiekem meer wind te vangen.

wedstrijd1-2

Dat gebeurt natuurlijk zelden, want alle deelnemers willen een eerlijke en scherpe wedstrijd varen, waarbij de snelste wint. Dat hoeft overigens niet de boot te zijn die als eerste over de finishlijn komt, want dat wordt mede bepaald door de 'rating', een officiële classificatie van alle bekende zeilboten, incl hun lengte, breedte en zeiloppervlak. Zo heeft een grote wedstrijdboot dus toch dezelfde kansen als een klein plezierbootje. Iedereen kan meedoen én winnen, maar ja dan komt het natuurlijk toch ook aan op samenwerking op de boot, ervaring én inzicht en soms een beetje geluk hoe de wind waait.

wedstrijd1-3

Zo deden op 8 juni 13 boten mee met de eerste zeiltocht in 2024: Pike, Wavey, Pinta, Tholian, What's up, Piccolo, Libelle, Cecelinn, Indra, Salud 2, Escape, Domar en Amigo. Johan Bodar zette vooraf de route uit en informeerde alle deelnemers via een routekaart en een palaver om 11.30u. Om 13u klonk het sein vanaf het startschip, ditmaal de TOY van Dingeman en Nelleke. De Pinta met Hubert en Margareth waren als eerste weg richting de Haringvlietbrug en dat is niet niks, want stel je voor hoe 13 zeilboten scherp aan de wind moeten manoeuvreren en niet te vroeg, maar ook niet te laat die startlijn willen passeren.

wedsrtijd1-6

Wat daarna volgde was een mooie mix van scherp aan de wind zeilen, véél moeten kruisen, ook lange stukken voor de wind, routes kiezen, boeien ronden, véél moeten gijpen. Dat allemaal bij een stevige windkracht 4-5Bft, een aarzelend zonnetje, géén regen en het was ook zeker niet te warm (..)

wedstrijd1-4

Uiteindelijk was er natuurlijk een winnaar: Pike met Rutger Jan, een zeer ervaren wedstrijdzeiler. Hij was het dus toch wel een beetje 'aan zijn stand verplicht. Na afloop vroeg ik hem wat belangrijk was geweest tijdens de tocht:  'goed gijpen, daar ging het vandaag om'. Uiteindelijk was er natuurlijk ook een verliezer: de Amigo van Maarten. Ook hij (= ik) had dat al eens eerder meegemaakt.

uitslag-w1

Alle anderen zaten daartussen in de volgorde die ik hierboven heb aangegeven bij de deelnemende boten. De tweede plaats was voor de Wavey met Aldwin, de derde voor de Pinta met Hubert. Bij de gezellige prijsuitreiking om 17u, leek het nog dat de Pinta 7e was geworden en Hubert nam dat ogenschijnlijk heel sportief op. Na nog een beetje narekenen bleek dat de 3e plaats toch meer terecht was. 

matrozen

Al met al, wat een leuke middag hebben we met elkaar gehad op ons speelterrein het Hollands Diep. Mocht je zin hebben om ook eens mee te spelen? De volgende wedstrijd is op zaterdag 29 juni. Meedoen is dan opnieuw even belangrijk als winnen!

Maarten van den Berg


SPONSORS

insails
daveco-accu
rexwinkel
noordschans-01
logo-header-vdm
overstag-01
scs
kluswdesktop-logo
yachtingwillemstad-02