Workschop Verstaging

Geplaatst op 21-03-2024  -  Categorie: Verslagen  -  Auteur: Hans Brink

“Als dat maar goed gaat”, dacht ik zeilend op het IJsselmeer met windkracht 4, toen ik een zeiljacht zag dat op vreemde wijze op een oor lag. Plotseling een harde knal en de gehele tuigage lag overboord.

Dit wil geen enkele zeiler overkomen. Enige kennis  van verstaging is geen overbodige luxe. Dus met enthousiasme ingeschreven voor de workshop verstaging.

verstaging-001

Om 1 uur begaven wij ons met 10 personen naar de cabine, waar wij ontvangen werden met koffie en welkom werden geheten door Nelleke de Jong. Daarna begaven wij ons  naar de mastenloods.

Roderick Boonstra had het goed voorbereid, alle onderdelen lagen klaar. Uitgebreid ging Roderick in op de constructie van de mast met verstaging, de bevestiging,  het onderhoud (druppeltje olie) en uitlijning. Punten van aandacht waar het stuk kan gaan werden behandeld.

verstaging-003

Praktische tip: Hoe groot moet de spanning op het want zijn? Bij windkracht 4 en helling van 15 – 20 graden moet de verstaging aan lijzijde  ongeveer 5mm kunnen bewegen. Spannen van de voorstag door aandraaien van de achterstag werkt averechts.

Met een groep van 11 personen (een  kwam later) was interactie zeer goed mogelijk.

Complimenten voor Roderick voor zijn heldere en deskundige presentatie.

Om 14.40 uur werd de zeer aanbevelingswaardige workshop beëindigd.


SPONSORS

insails
daveco-accu
rexwinkel
noordschans-01
logo-header-vdm
overstag-01
scs
kluswdesktop-logo
yachtingwillemstad-02