Zeiltocht en kano excursie Strijensas, 22 en 23 april 2023.

Geplaatst op 22-04-2023  -  Categorie: Verslagen  -  Auteur: Johan Lambooij

Voorafgaand aan dit evenement was er een havenavond waar Kees Temme een prima verhaal had voorbereid over het gebruik en onderhoud van het reddingsvest. Hij eindigde met een demonstratie over het zelftesten van een reddingsvest. Dat scheelt weer in de portemonnee. Dank Kees voor de voorbereidingen en de presentatie.

strs-1Op zaterdag vertrokken er 8 schepen op de motor (geen wind) op eigen tempo en vertrektijd, naar Strijensas. Amper een uur varen en je bent in de mooie jachthaven van Strijensas. Alleen al die entree met rood-, groen-lichten op de pieren en die prachtige “vuurtoren“. Toch maar weer een Rooipeerd van stal halen en bij de ingang van onze mooie haven plaatsen ??

 

 

Nelleke en Paulien die dit evenement voortreffelijk hebben voorbereid, hadden de ligplaatsen al gereserveerd. Via de app-groep “weekend Strijensas” werden we door Nelleke van informatie voorzien. Ze hadden zelfs geregeld dat de regen om 14.00 uur zou stoppen en dat we dan zouden verzamelen voor de start met een worstenbroodje, koffie/thee/limonade.

strs-3

strs-5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na de groepsfoto was het inschepen en peddelen.

In april 2017 is deze nieuwe kanoroute geopend in het kader van “ontdekstrijensas.nl”. De route gaat door het ongerepte natuurgebied “De Oeverlanden Hollandsdiep”.
Een Natura-2000 gebied dat zich uitstrekt van Numansdorp tot Strijensas. Ter plekke kregen we te horen dat de route waarschijnlijk na dit seizoen zal worden gesloten ter bescherming van de natuur.
Je peddelt er door wilgenbossen, verruigde rietvelden, stukje open water (waardoor er een  uniek zoetwater getijdegebied is ontstaan zoals in de Biesbosch). En je kunt er ijsvogels, lepelaars, zilverreigers en nog veel meer vogels en vissen spotten.

strs-6

 

 

 

 

 

 

 

 

Tja, dat het een getijdewater is en dat niet alle staken meer op de goede plek stonden, hebben we aan den lijve ondervonden. Zo werd dit evenement naast een kano-excursie ook een wadloop-excursie. 

strs-7

 

 

 

 

 

 

 

 

Maar dat mocht de pret niet drukken. Integendeel zelfs. Halverwege was een prachtig pauze plekje op een fraai strandje.
strs-8strs-9

 

 

 

 

 

 

Na ongeveer 2 uur peddelen over een afstand van 3,39 nm met een verbruik va 491 Calorieën (dankjewel Loet voor deze data), kwamen we weer moe, tevreden en enthousiast terug in de haven.Dit leuke evenement werd ’s avonds afgesloten met een lekker diner in restaurant de Batterij, bij de haven.Zondagochtend was de keuze vertrekken op eigen gelegenheid om te zeilen of nog een spelletje jeu de boulen met koffie. De verdeling was uiteindelijk fiftyfifty.Onze oprechte dank gaat naar de evenementencommissie waar dit evenement bedacht is. En natuurlijk ook naar Paulien en Nelleke voor de prima organisatie. Aan alles was gedacht.   

Geschreven door Johan Lambooij, zeilboot “Schierman”.


SPONSORS

insails
daveco-accu
rexwinkel
noordschans-01
logo-header-vdm
overstag-01
scs
kluswdesktop-logo
yachtingwillemstad-02