WSV Noordschans en stichting Vaarkracht

Geplaatst op 28-11-2023  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: De evenementen commissie

WSV Noordschans en stichting Vaarkracht

Leven met kanker is zwaar, voor patiënten maar ook voor hun dierbare en gezinsleden. Om hen voor één dag te laten “ontsnappen” aan de harde werkelijkheid en om nieuwe energie op te doen, organiseert/biedt stichting Vaarkracht nu al meer dan tien jaar vaartochten aan, aan kankerpatiënten en hun naaste/familie leden. 

Kankerpatiënten kunnen tijdens vaartochten genieten van een verzorgde, ontspannen dag op het water en zo hun zorgen even overboord zetten. Maar ook gezinsleden en andere naaste van patiënten moeten rekening houden met de conditie van de patiënt, en vaak “offers” brengen. Daarom biedt stichting Vaarkracht ook hen deze vaartochten aan zodat zij, net als wij watersporters, de rust, stilte en het genot ervaren van een dag op het water.

vaarkracht-01

 

 

 

 

 

 

 

 

In de tien jaar dat de stichting bestaat hebben de vrijwilligers van Vaarkracht een kleine 9.000 gasten een dagje uitwaaien op het water aangeboden. Dit hadden er meer kunnen zijn als er geen Covid was geweest. De gasten kunnen een keuze maken uit een aanbod van privévaartochten en groepsvaartochten, en sinds 2023 is daar het gebruik van het Waterhuis (een Tiny House op het water) aan toegevoegd.

Bij de aanvraag voor een privévaartocht (voor 2 – 4 personen) worden de gasten in contact gebracht met een schipper van een privé vaartuig (motorboot of zeilboot, al naar gelang de aanvraag) in een vaargebied naar keuze van de gasten. Inmiddels hebben zich circa 300 jachteigenaren zich aangemeld om een privévaartocht te verzorgen, en kunnen er tochten gemaakt worden in bijna heel Nederland.

 Een ander alternatief zijn de groepsvaartochten. Op de website van Vaarkracht staat een vaarkalender waar alle (door vrijwilligers) georganiseerde vaartochten staan vermeld. Dit zijn verzorgde dagtochten op een gecharterde Klipper o.i.d. of een gezamenlijke dag-zeiltocht met meerdere privé vaartuigen vanuit dezelfde haven.

vaarkracht-schipper 

 

 

 

 

 

 

 

De vaartochten en het verblijf op het WaterHuis, worden voor de patiënten en hun naasten kosteloos aangeboden en betaald uit sponsoring.

Nu hebben de evenementen commissie van WSV Noordschans, en vertegenwoordigers van stichting Vaarkracht in ZW Nederland, het idee om gezamenlijk een groepsvaartocht met meerdere privé vaartuigen te organiseren op zaterdag 31 augustus 2024 vanuit Noordschans. 

Hoewel ten tijde van het opstellen van dit schrijven de programmering nog opgesteld moet worden, is de verwachting dat we met 30 – 50 (of misschien meer) gasten (in het algemeen 1 patiënt met 1 @2 begeleiders, bv kind en partner) omstreeks 10.00 u samenkomen met de schippers van de deelnemende vaartuigen in het paviljoen op jachthaven Noordschans. Daar maken we dan onder het genot van een kopje koffie of thee, kennis met elkaar en wordt een botenindeling bekend gemaakt, waarna éénieder vanaf een uur of 10.30-11.00 kan uitvaren voor een fijne, ontspannen dag op het Hollands Diep of tijdens een ‘Rondje Tiengemeente”.

Onderweg zouden de gasten dan een lichte maaltijd/lunch moeten kunnen nuttigen daar vele van hen al tijdig onderweg waren, waarna we in de loop van de middag weer terugkomen in de jachthaven.

Met aan het eind van de dag in het paviljoen nog een gezamenlijke “nazit” kunnen zijn onder het genot van een hapje/drankje, waarna eenieder dan weer omstreeks 16.30 – 17.00 huiswaarts kan keren.

Wil je medewerking verlenen aan deze dag als schipper, geef je schip dan op via de gebruikelijke wijze via het inschrijfformulier.

Het definitief aantal benodigde vaartuigen wordt aangegeven door het aantal gasten dat zich aanmeldt voor deze tocht. Hoeveel dat er zullen zijn is nu, maar ook straks moeilijk in te schatten, daar het voorkomt dat gasten die zich aangemeld hebben zich op het laatste moment (door verergering van de situatie) zich af moeten melden. Hoe meer schepen zijn aangemeld, des te meer gasten we kunnen verblijden met deze vaartocht. Meldt je dus tijdig aan, liefs voor 31 mei, zodat stichting Vaarkracht een inschatting kan maken en bij hun op de website de inschrijving open kan zetten voor aanmeldingen van deelnemers.

Laten we gezamenlijk en met zo veel mogelijk leden deze patiënten en hun gezinsleden een onvergetelijke dag bezorgen! We hebben inmiddels al voldoende sponsors binnen onze vereniging bereid gevonden om deze dag te financieren. Er zijn dus geen kosten aan deze fantastische dag voor jullie aan verbonden.

Schrijf je in Stichting Vaarkracht vaartocht

Dank en vriendelijke groet

De evenementen commissie


SPONSORS

insails
daveco-accu
rexwinkel
noordschans-01
logo-header-vdm
overstag-01
scs
kluswdesktop-logo
yachtingwillemstad-02